Juneći jezik u toću od pomadora

U mog mesara atmosfera je ko iz Fellinijevih filmova, svukuda nasječene kosti, janjeće glave, papci, repovi i jezici, a na moje ugodno iznenađenje, na banku “iza” naslagane jareće kopsice. Naravno ja kad vidim freški juneći jezik oči mi ispadnu i ne mogu se suzdržat, tako vam danas za ovaj prvi post na novom blogu "neustrašiva domaćica" donosim jedan neustrašivi recept za gulaš od jezika, recimo da je po dalmatinski, odnosno više s mojim “twistom”pošto sam ga izmislila prije par godina.




Za recept vam treba:

1 goveđi jezik
10-15 dkg pancete narezane na kockice
1 ljubičasta kapula nasjeckana
3-4 dcl crnog vina
Komad korijena od seleni nasjeckan
3-4 pice česna nasjeckane
Nasjeckana balica petrusina
Šaka suhih šljiva nasjeckana
Šaka grožđica
Papar u zrnu
Sol 
Majčina dušica 1/2 žličice
3-4 lista kadulje
Muškatnog oraščića na vrh noža
1 pelate od pomadora


Jezik dobro operite i kuhajte zajedno s par listova lovora, paprom u zrnu i jednim lukom, otprilike uru ipo. Kad ga izvadite malo ga roperite kroz hladnu vodu da se lakše oguli bijela kožica. Tamo đe se kožica ne skida lako odrežite je lagano nožem, i dobro očistite cijeli jezik od svih mrvica i žilica.


Našpikajte ga pancetom pa ga poprigajte na maslinovom ulju. Kad uhvati boju dodajte mu nasjeckani luk i korijen od seleni, pa pustite 5-10 minuta da se sve skupa zažuti i sjedini. Dolijte cca 3-4 dcl crnoga vina, ubacite sjeckane šljive, grožđice, sjeckani česan i sve začine, osim petrusina, pa kuhajte polu otklopljeno jedno pola sata a svako malo okrečite meso da se sa svih strana lijepo zapeče i sjedini s toćem. 

Podlijevajte vodom ili još bolje goveđim temeljcem, toliko da meso bude prekriveno, i kuhajte poklopljeno još pola ure. nakon toga izvadite meso pa ga izrežite na fete, dodajte pelatu od pomadore u toć, sve promiješajte da se sjedini, vratite fete mesa unutra, posolite pa kuhajte još po ure, dodajte petrusin, poklopite i servirajte s pastom/pireom/njokama/rižom ili najbolje, jedite samo bez dodataka. 


Share

Nema komentara:

Objavi komentar

FOLLOW

Instagram

Pokreće Blogger.

stej konekted